• De cryptomunt XRP van platform Ripple heeft een grote koerssprong gemaakt, naar aanleiding van een uitspraak van de Amerikaanse rechter.
  • Die wees een verzoek van de beurswaakhond SEC af om XRP juridisch gezien te bestempelen als een ‘effect’, ofwel een op de beurs verhandelbare belegging.
  • Als cryptomunten als ‘effecten’ worden bestempeld, moeten ze automatisch aan veel strengere toezichtregels voldoen.
  • Lees ook: Bitcoin blijft meest populair bij Nederlandse cryptobeleggers: dit zijn de 5 populairste cryptomunten

De cryptomunt XRP van het platform Ripple steeg donderdag fors en noteerde vrijdagochtend maar liefst 66 procent hoger, nadat een Amerikaanse rechter oordeelde dat bepaalde transacties bij de handel in XRP geen verkoop van een effect vormden. Juridisch gezien zijn effecten op de beurs verhandelbare beleggingen zoals aandelen en obligaties, waar relatief scherpe toezichtregels voor gelden.

Ripple werd in 2020 aangeklaagd door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, omdat de verkoop van 1,4 miljard dollar aan XRP-tokens niet zou zijn geregistreerd als een effectentransactie. Sindsdien is het bedrijf verwikkeld in een slepende rechtszaak die een grote impact zou kunnen hebben op de cryptosector.

Een Amerikaanse rechter in de staat New York oordeelde donderdag dat het XRP-token “niet noodzakelijkerwijs een waardepapier op zich is. Als digitaal token is XRP op zichzelf geen “contract, transactie{,} of regeling’ die een beleggingscontract belichaamt”, zei Torres. 

Verkoop crypto aan institutionele beleggers wel aan strengere regels gebonden

Maar er zijn meerdere facetten aan de uitspraak. Het belangrijkste element in de uitspraak is of de verkoop van het XRP-token rechtstreeks van Ripple aan institutionele investeerders plaatsvindt, of dat het een secundaire verkoop op een cryptobeurs betreft.

De uitspraak van de rechter in New York stelt dat programmatische verkoop van XRP-tokens op verschillende cryptobeurzen geen effectentransacties zijn, wat een grote overwinning is voor Ripple. 

Het vonnis stelt echter ook dat de verkoop van tokens aan institutionele beleggers een overtreding vormde van de Amerikaanse effectenwetgeving, omdat de kopers waarschijnlijk verwachtten winst te maken met hun aankoop. 

Ripple heeft voor bijna 730 miljoen dollar aan XRP-tokens rechtstreeks verkocht aan hedgefondsen en andere institutionele beleggers. Het bedrijf gebruikte het geld van de verkoop om zijn crypto-ecosysteem te ontwikkelen. 

Cyptobeleggers richten zich vooral op de positieve kant van rechterlijke uitspraak. De cryptomunt ada van het platform Cardano en de sol van Solana stegen vrijdag respectievelijk 26 procent en 49 procent. De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, noteerde 4 procent hoger.

LEES OOK: Sterke voorspellingen voor de bitcoin zijn weer terug: koers naar $120.000 eind 2024, denkt analist van Britse bank